„Emberfanok vagyunk!” – avagy a Mindenható és a menedzsment

Hogyan lehet egy becsületes keresztény ember egyben fontos üzletvezető, felelős munkaadó, földi javakon agyaló pénzember? Lehet-e egyáltalán bibliai alapelvek szerint vezetni egy profit-orientált közösséget? Nem furcsa ez egy kicsit?

Nem! Sőt, amellett, hogy a Bibliában is találunk rá példát és tanítást is (sokan nem is tudják, hogy a munkavállalói-munkáltatói viszony, vagy akár a kezességvállalás ügyében is fordulhatunk a Bibliához), a 21. században is élnek világszerte sikeres, Istennek elkötelezett üzletemberek. Sőt, a tisztességes, de mégis jövedelmező vállalkozási formulákat tanítják is a jövő generációjának. Például a Pünkösdi Teológiai Főiskolán, ahol „Menedzsment eszközök konferenciát” tartottak május utolsó hétvégéjén.

Erre a képzésre volt hivatalos a LIKE csapata is. A résztvevők délelőtt előadásokat hallgathattak (Rugalmas menedzsment rendszerek tervezése, Etikus marketing és kommunikáció), délután pedig sikeres keresztény szakemberek osztották meg témában szerzett tapasztalataikat.

A délutáni szekció előadói között szerepelt Bajkó Péter és Barabás Anna, akik a Kontakt Kávézó és a Szimply reggeliző tulajdonosai. Jakab Emese okleveles közgazdász előadásában megosztotta fő célját, mely nem más, mint hogy segítse a vezetőket működő, rugalmas rendszerek felépítésében, hatékony kommunikációs és marketing rendszer kialakításában. Őt követte Hamar Domonkos, aki egy háromgyermekes keresztény tréner. 2014 nyarán alapította a túlterheltség megszüntetésére szakosodott Hamar Productivity Consulting Kft.-t, melynek a tulajdonos-ügyvezetője.

A LIKE-ot Szabadhelyi Gábor és Bihary-Apáthy Judit képviselte. Kötetlen és jókedvű előadásukat egy videó bemutatásával indították. A terem hirtelen megtelt a vidék mozgalmasságával, tiszta levegőjével és a program szereplőinek őszinte elismerő szavaival. „Van egy álmom. Autószerelő szeretnék lenni. Jó itt, reggel kajálunk, aztán dolgozunk.” – osztotta meg a LIKE-kal kapcsolatos élményeit és elképzeléseit egy támogatott fiatal. Az Egyesület egyik szponzora jóvoltából elkészült kisfilm nagyon jól összefoglalta a csobánkai missziós mindennapokat. A fiatalok mezőgazdasággal és állatokkal foglalkozhatnak, belekóstolhatnak az értékesítésbe, tanulhatnak a pénz beosztásáról… a világ dolgairól. A bemutató után Judit és Gábor vette át a szót, és beszélt a kezdetekről, a nem is olyan régi találkozásukról (az Egyesületet két éve jegyezték be csupán…) mely mindent megváltoztatott, és amely alapja lett egy ma is jól működő non-profit vállalkozásnak.

Az eredeti terv az egykori állami gondozottak felkarolása volt, de nem hagyhatták ki az áldásból a helyi cigányokat sem, akik közül ma már sokaknak egyengetik az útját. „Azt mondták, cigányfanok vagyunk… De az igazság az, hogy mi nem cigányfanok vagyunk. Hanem emberfanok. Hiszünk bennük! Hiszünk abban, hogy meg tudjuk mutatni nekik, hogyan érhetik el az álmukat – mert van nekik, csak nem tudják, hogyan lehetne kivitelezni azt!”- mondta Gábor. „Mi hiszünk a hosszú távú jelenlétben, ahol a közös úton tanuljuk meg a napi munka rutinját, képességeket fejlesztünk, értékeket közvetítünk, mindezt azért, hogy a fiatal hasznos tagja legyen társadalmunknak!” – tette hozzá. „A valódi cél pedig nem más, mint hogy azt, amit tanult, tovább is tudja adni sorstársainak.” – tette hozzá Judit, „ezért éri meg minden reggel felhúzni a vekkert!”

A LIKE Egyesület köszöni a felkérést, és szívesen beszél a fiatalok között végzett missziójáról más fórumokon is.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?